|
|
Dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Almanya’nın Duesseldorf kentindeki ‘Medica 2012 Medikal Ürünler Fuarı’nda Samsun medikal üreticilerinin ürünlerinin yer aldığı stant büyük ilgi görürken katılımcılara ayrıca, Samsun TSO tarafından hazırlanan kentin ekonomi ve yatırım imkanlarını tanıtan yayınlar ve CD’ler dağıtıldı.
21 Kasım, 2012
Dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Almanya’nın Duesseldorf kentindeki ‘Medica 2012 Medikal Ürünler Fuarı’nda Samsun medikal üreticilerinin ürünlerinin yer aldığı stant büyük ilgi görürken katılımcılara ayrıca, Samsun TSO tarafından hazırlanan kentin ekonomi ve yatırım imkanlarını tanıtan yayınlar ve CD’ler dağıtıldı.
Samsun TSO öncülük yaptı
Samsunlu medikal üreticileri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği’nin (MEDİKÜM) organizasyonu ile 14-17 Kasım tarihleri arasında Almanya’nın Duessseldorf kentinde gerçekleştirilen Medica 2012 Medikal Ürünler Fuarı’na ilk defa stant bazında katılım sağlandı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sedat Demirci’nin başkanlığını yaptığı heyette Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zekeriya Bektaş, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Sayman üyesi Yiğit Tören, Yönetim Kurulu üyeleri Kadir Beytekin ve Orhan Bülbüloğlu, bazı meclis üyeleri, Samsun Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Gürkan, MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, ve medikal alanında faaliyet gösteren firmaların temsilcileri ile birlikte 42 kişi yer aldı.
Büyük ilgi gördü
Fuara 62 ülkeden 112’si Türk olmak üzere 4 bin 571 katılımcının yer aldığı fuar 150 bine yakın yerli ve yabancı profesyonel tarafından ziyaret edildi. Medikal teknoloji, hastane ekipmanları, laboratuvar teknolojisi, ameliyat araç ve gereçleri, ilaç ve sağlıkla ilgili A’dan Z’ye tüm her şeyin yer aldığı dünyanın en büyük fuarındaki Samsun standı katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Samsun’da üretilen medikal ürünlerin yer aldığı standı ziyaret edenlere, ürünler hakkında bilgi verildi. Ziyaretçilere ayrıca, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Samsun’un ekonomi ve yatırım imkanlarını tanıtan yayınlar ve CD’ler hediye edildi. Bu arada Heyet Başkanı Sedat Demirci ve diğer üyeler aynı fuarda stant açan Aysam Tıbbi Aletler ve Samsun Cerrahi Aletler firmalarının standını da ziyaret etti.
T.C. Duesseldorf Ticaret Ataşeliği ziyaret edildi
Program kapsamında Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zekeriya Bektaş, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir ve Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş’ün yer aldığı heyet, T.C. Duesseldorf Ticaret Ataşeliğine resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bölgeler arası yatırım ve işbirliği imkânlarının ele alındığı toplantıda Samsun medikal sektörünün durumu ve potansiyeli ile bilgiler paylaşıldı.
İkili iş görüşmeleri
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında projenin Almanya kanadı olan NRV Europa Zenit Gmbh tarafından fuar alanında ikili iş görüşmeleri organizasyonu yapıldı. Samsun heyetinde yer alan 15’e yakın firma temsilcisi daha önceden planlanan görüşme takvimi çerçevesinde 50’ye yakın iş görüşmesi gerçekleştirdi. Samsunlu firma yetkilileri, ikili iş görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini ifade ederek, bu tür etkinliklerin devamını dilediler. Ayrıca, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Samsun TSO tarafından yürütülen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi tarafından organize edilen toplantı ve görüşmelerde firmalara ürettikleri ürünleri satabilmek için doğru distribütörleri bulma, satın alma ve birleşme süreçleri, klinik analiz süreçleri, Avrupa’daki yasal düzenlemeler ve Duesseldorf Medikal Mükemmeliyet Kümesi ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu.
Bakanlığın projeye desteği devam edecek
T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 75 destek ile finanse edilen ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Samsun Sağlık Ekipmanları Sektörünün İhracat Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında gerçekleştirilen MEDICA 2012’nin amacı Samsunlu üreticilerin teknolojik gelişmeleri yakından görerek kendilerini geliştirmelerine ve yeni işbirlikleri kurmalarına katkıda bulunmaktır. Sektörün dünya çapında en büyük fuarı olan MEDICA’ya katılım 2 yıl sürecek olan projenin en önemli ilk yurtdışı pazarlama faaliyetidir. 05 Kasım 2012’de gerçekleştirilen Dış Ticaret Eğitiminin ardından gerçekleştirilen fuarın ardından stratejik yönetim eğitim, maliyet hesabı, proje hazırlama, ortak marka veya garanti markası için analiz çalışmaları gibi eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirilecektir. 14-17 Kasım 2012 tarihinde stant bazından katılım sağlanan MEDICA 2012’den kazanılan tecrübelerle Dubai’de gerçekleştirilecek olan Arab Health gibi fuarlara katılım sağlanacak ve Azerbaycan, Kazakistan, Malezya, Endonezya, Cezayir, Mısır, İran ve Irak gibi bölgelerden de Samsun’a ticari alım heyetleri davet edilecektir. Böylece Samsun’da medikal sektöründe üretim yapan firmaların yeni ve yenilikçi ürünler üreterek ihracat kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Samsun, 2022 yılında 176 ülkeye 83 fasılda ihracat gerçekleştirdi |
31 Ocak, 2023 |
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un 2022 yılında 176 ülke ve 6 serbest bölgeye 83 fasılda 1 milyar 317 milyon dolar ihracat yaptığını açıkladı.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) özel ihracat sistemi verilerine göre yayımladığı ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. Salih Zeki Murzioğlu, 2021 yılında 1 milyar 272 milyon 514 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Samsun’un 2022 yılında ise, 1 milyar 317 milyon 598 bin dolarlık ihracat yaptığını açıkladı. Samsun’un 2022 yılında toplam 176 ülke ve 6 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Murzioğlu, en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, Hollanda, ABD, Fas ve Peru olduğunu bu ülkeleri ise Gürcistan, Yemen ve Birleşik Krallık’ın takip ettiğini belirtti. Murzioğlu ayrıca, Samsun’un, geçen yıl yaptığı ihracatla Türkiye sıralamasında 19’uncu basamakta olduğunu da sözlerine ekledi.
En fazla ihracat yapılan ürünler
2022 yılı döneminde Samsun ilinden en fazla ihraç edilen ürünler hakkında da açıklamada bulunan Başkan Murzioğlu, “İlimizden geçen yıl en fazla ihracat yapılan beş kalem ürünlerin başında, ‘değirmencilik ürünleri’, demir ve çelik’, ‘motorlu kara taşıtları’, ‘kazanlar, makinalar ve mekanik cihazlar’ ve ‘balıklar ve kabuklu hayvanlar’ geldi. Bunları ise, ‘demir veya çelikten eşya’, ‘elektrikli makina ve cihazlar’, ‘silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı’, ‘kauçuk ve kauçuktan eşya’ ile ‘yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler’ takip etti. Baktığımızda ilimizin 2022 yılında 86 fasılda ihracat yaptığını görüyoruz. Bir önceki yıla göre değerlendirdiğimizde ihracatımız arttığı gibi ürün çeşidimiz ve ülke sayısı da arttı. Bunlar ilimiz adına sevindirici gelişmeler” dedi.
Murzioğlu: “Başarıları daim olsun”
Açıklamasında, Samsun’un tarihinde ilk kez 1 milyar dolar ihracat rakamını 2021 yılında geçtiğine dikkati çeken Başkan Murzioğlu, “Geçen yılki ihracatımız, 2021 yılı rakamlarını geçti. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, ülkemizin ve şehrimizin kalkınma için kim bir çivi çakıyorsa sonuna kadar yanındayız ve destekçisiyiz. Sanayicinin kazanması demek; yeni yatırım demek, yeni istihdam kapıları demek. İstihdam sağlayarak, üreterek ülkemizin ve şehrimizin büyümesine katkı sağlayan tüm işletmelerimizi kutluyorum. Başarıları daim olsun. Biz bu şehrin çok yüksek ihracat rakamlarına ulaşabileceğini biliyoruz. Buradaki en önemli husus ise sürdürülebilir bir artış sağlanmasıdır. Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız. Oda olarak bunun çabasındayız. İhracata yönelik işlemlerin gerçekleştirilmesine 7/24 destek verdik. 2022 yılında 48 bin 91 adet Dolaşım ve Menşe Belgesini elektronik ortamda onayladık. 5 firmamıza profesyonel ihracat danışmanlığı verdik. 13 firmaya dış ticaret istihbaratı sağladık. İhracatta en önemli eksiklerimizden biri kalifiye dış ticaret elemanı idi. Üç farklı projeyle 112 dış ticaret elemanı yetiştirdik. Kısacası, ortak akıl toplantılarımızla, master planlarımızla, hibe projelerimizle, eğitimlerimizle, danışmanlıklarımızla, 7/24 kesintisiz belge hizmetimizle ve yetiştirdiğimiz dış ticaret uzmanlarımızla şehrimizin ihracatını geliştirmenin çabası içindeyiz ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.
|
|
|