Sayın üyemiz;
Uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili düzenlemeler; Birleşmiş Milletler bünyesinde yer alan Gıda ve Tarım Örgütü (Food and Agriculture of United Nations FAO) tarafından yürütülmektedir. FAO tarafından, bitkisel materyallerin ithalat ve ihracatının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kısa adı IPPC (International Plant Protection Convention: Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi) olan bir sözleşme hazırlanmıştır. Bu sözleşme 1952 yılında imzaya açılmış olup ülkemiz 29 Temmuz 1988 yılında bu sözleşmeyi imzalayarak taraf olmuştur.
Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesine, (IPPC) taraf olan üye ülkeler, ihraç yolu ile ülkelerine gelen mal ve malzeme ile birlikte taşıma, koruma gibi amaçlarla kullanılan ahşap ambalaj malzemelerin ISPM-15 standardına uygun olarak ısıl işleme tabi tutulmasını istemektedirler. İlgili ülkelerin yetkili otoriteleri, ISPM-15 standardına göre ısıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap ambalaj malzemesinin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, kendi ülkelerini zararlı organizmalardan korumak için ülkelerine ihraç edilen ürünleri kabul etmeden, ya ambalaj malzemesi ve ihraç ürünü ile birlikte ya da üzerinden ihraç ürünü alınarak sadece ahşap ambalaj malzemesini ülkemize geri gönderilmektedir. Uygun olmayan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı ülkemize yapılan iade ve imha işlemleri kapsamında ilgili ülkeler ülkemize geri bildirimde bulunmaktadır.
Ülkemizdeki uygulamalar, 25 Mayıs 2019 tarih ve 30784 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik" hükümlerine göre yürütülmektedir.
ISPM-15 standardındaki yeni uygulamalar, bazı görevlerin taşra birimlerince yürütülmesine yönelik ihtiyaç ve sektörden gelen talepler doğrultusunda mezkur yönetmelik yürürlükten kaldırılmak üzere yeni yönetmelik taslağı hazırlanmıştır.
Yeni yönetmelik taslağında, Bakanlığımızdan ISPM 15 işaretlemesi konusunda izin belgesi almamış, ihracatta kullanılmak üzere ısıl işlem uygulanması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılmış ülkemiz veya yabancı menşeli ahşap ambalaj malzemelerini (palet, sandık, kasa, kablo makarası vb.) alıp satan tedarikçiler (piyasada ikinci elci olarak isimlendirilmektedir) ile ihracatta kullanılmak üzere ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulanması sonrasında yapılan ISPM 15 işaretine ait damgalama/işaretleme aparatını üreten ve satan işletmelerde kayıt altına alınacaktır.
"Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı" https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM adresinde görüşe açılmış olup yönetmelik taslağı ile ilgili görüşlerinizi Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin Ek-1'inde yer alan görüş formuna işlemek suretiyle en geç 21 Kasım 2022 tarihine kadar bakanlığa iletilmek üzere elektronik ortamda samsuntso@samsuntso.org.tr adresine gönderebilirsiniz.
Saygılarımızla.